معرفی شهر کرمانشاه

کرمانشاه
کرمانشاه بزرگترین شهر کردنشین، نهمین شهر پر جمعیت و جزء کلان شهر های ایران با مساحتی به میزان ۹۶۵/۳۸۹/۹۳ متر مربع و به فاصله ۵۹۰ کیلومتری از تهران، از مهمترین شهر ها در منطقه مرکزی غرب ایران میباشد و در دروازه زاگرس قرار دارد و دارای آبو هوای معتدل و کوهستانیمیباشد.
جمعیت کرمانشاه حدود ۰۰۰/۹۵۰ نفر و مردم آن به زبان کردی و فارسی با لهجه کرمانشاهی صحبت می کنند و از معدود نقاطی است که مردمش هنوز لباس محلی بر تن می کنند.
کرمانشاه دارای فرودگاه و ایستگاه قطار مستقل است و بهترین زمان برای سفر به این شهر به دلیل آب و هوای بی نظیرش اوایل بهار و اوایل تابستان می باشد. این شهر دارای زمستان های بسیار سردی است که سفر در این فصلتوصیه نمیشود.
کرمانشاه یکی از اصلیترین راه های ارتباطی غرب و شرق و قدیمیترین راه گذر از ایران به بین النهرین است و بهدلیل قرارگرفتن بر سر راه شهرهای زیارتی همچون کربلا و بغداد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
قدمت این شهر به ۳۵۰۰ سال قبل ازمیلاد بر می گردد و جزء اولین سکونت گاه های بشری میباشد. همچنین بهدلیل آبو هوای خوش و وجود باغ های بزرگ و تفریحی این شهر به دومین اقامتگاه سلطنتی ساسانیان در قرن چهارم تبدیل شد و همینطور در دوران اسلام نیز این منطقه دارای آب های جاری و باغ های فراوان میوه بوده است.
کرمانشاه دارای آثار و بناهای تاریخی و طبیعی و جاذبههای گردشگری ودیدنی بسیاری نظیر کوه های بیستون (کتیبه بیستون ثبت شده در یونسکو)، فرخشاد، معبد آناهید، غار پرآو( که یکی از بزرگترین غارهای دنیا می باشد و شهرت جهانی دارد)، چشمه آبگرم، طاق بستان، چشمههندیآب، سراب نیلوفر، دخمههایمادها، آرامگاه بابا یادگار، آرامگاه احمد ابن اسحاق، قبرستان ماد ها، مسجد بازار، جنگلهای بلوطزاگرس، پلصفوی و تالابهشیلان، بازار مرزی جوان رود و بازار قصرشیرین میباشد.
همچنین این شهر زادگاه بزرگانی نظیر علی اشرف درویشیان (نویسنده)، میرزا محمدرضا کلهر( نستعلیق نویس)، کیهان کلهر( نوازنده)، شهرام ناظری (خواننده)، پوران درخشنده (کارگردان)، ابولقاسم لاهوتی ( شاعر)، ابوحنیفه احمد ابن داوود دینوری (ستاره شناس، گیاه شناس، ریاضیدان و مورخ قرن نهم میلادی) می باشد.
غذاهای محلیکرمانشاه عبارتند از دنده کباب، خورشت خلال، آش عباسعلی، سیب پلو و آشترخینه. همچنین از سوغات کرمانشاه می توان به روغن معروف کرمانشاهی، شیرینیکاک، نان خرمایی، نان برنجی، گلیم بافی، قال بافی، جاجیم بافی، گیوهکرمانشاه و چرم سازی اشاره کرد.
جاذبه های گردشگری کرمانشاه:
کوه بیستون کرمانشاه:
یکی از مهمترین مناطق باستانی و تاریخی ایران کوه بیستون واقع در ۳۰ کیلومتری کرمانشاه می باشد. این کوه بزرگترین کوه آهکی در جهان می باشد. آثار و گنجینه های تاریخی بسیاری در این کوه کشف شده که قدمتشان حدوداً از چهار هزار سال قبل شروع شده و تا چند صد سال پیش ادامه داشته است. کوه بیستون به عنوان گنجینهای از آثار تاریخی ایران به حساب میآید که تا امروز ۲۸ اثر آن جزء آثار ملی ایران و در سال ۱۳۸۵در فهرست آثار یونسکو به ثبت رسیده است. آثار تاریخی مانند پل بیستون، مجسمه هرکول (محبوبترین خدایان که ساخت آن به مربوط به سال ۱۵۳ قبلاز میلاد براورد شده )، کاروان سرای شاه عباسی ( که امروزا به هتل سنتی تغییر کاربری یافته است )، فرهاد تراش، نقش برجسته مهرداد دوم، کاروانسرای ایلخانی، غار مر تاریک، سراب بیستون، غار مَر دودر، غار شکارچیان (اولین غار بیستون مربوط به حدود ۸۰ هزارسال پیش)، سنگ بلاش ( نقشی متعلق به بلاش از پادشاهان اشکانی)، نقشبرجسته گودرز (تصویر پیروزی گودرز بر مهرداد دوم )، نیایشگاه مادی و از همه مهمتر نقش برجسته حجاری شده داریوش کبیر (نقاشی پیروزی داریوش بر گئومات مغ یا همان بردیای دروغین و اسیر کردن یارانش را به تصویر کشیده) و کتیبه داریوش که به سه خط پارسی باستان، ایلامی و اکدی نوشته شده که مربوط به ۵۲۰ سال قبل از میلاد می باشد.
مجموعه کوه بیستون مکانی ایده آل برای علاقه مندان به تاریخ کهن این سرزمین می باشد.
غار پراو کرمانشاه:
یکی از عمیق ترین غار های عمودی جهان غار پراو در ۲۱ کیلومتری شمال شرق کرمانشاه قرار دارد. این غار در زمانی که کشف شد، لقب اورست غارهای جهان را از آن خود کرد. پراو دارای ۲۶ حلقه چاه است که عمیق ترین آن، چاه شماره ۱۶ با عمق ۴۲ می باشد. طول غار ۱۴۵۰ متر و عمقش ۷۵۲٫۵ متر است که ایرانیان در مهر سال ۱۳۷۰ توانستند غار پراو را برای اولین بار تا انتها بپیمایند. این غار در سال ۱۳۸۹ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.
معبد آناهیتا:
یکی از جاذبههای تاریخی در سفر به استان کرمانشاه که دیدنش خالی از لطف نیست، معبد آناهیتا است که در شهر کنگاور در ۹۴ کیلومتری شهر کرمانشاه قرار دارد. این سازه دومین بنای سنگی بزرگ بعد از تخت جمشید میباشد. آناهیتا به عنوان الهه آب در میان ایرانیان مقام بسیار والایی داشت به همین دلیل هم برای آنها ارزشمند و مقدس بوده که معابدی به نام این الهه برای عبادت در کشور ساخته می شد. معبد آناهیتا در بالای یک تپه با ارتفاع ۳۲ متر و در زمان اشکانیان ساخته شده است اما برخی معتقد هستند که ساخت آن از زمان هخامنشیان شروع و در دورههای اشکانیان و ساسانیان تکمیل شده است. همچنین برخی هم اعتقاد دارند که این بنا در واقع کاخ ناتمام خسروپرویز بوده است. اما سند و مدرک محکمی برای این ادعا وجود ندارد. این عبادتگاه براساس شیوه معماری سکوسازی به شکل چهار ضلعی به روی تخته سنگی از جنس سیلیس آتشفشانی ساخته شده است. ستون های سنگی ای در این بنا وجود داشته که به سبک معماری ماد ها ساخته شده و ارتفاع هر کدام از آنها به ۵۵ متر می رسیده است . با توجه به تحقیقات انجام شده به نظر می رسد که پلکان های موجود در معبد آناهیتا در دوره پارتی ساخته و در دوره ساسانیان بازسازی شده است.
در نزدیکی این جاذبه گردشگری رستوران های متعددی وجود دارد که گردشگران می توانند بعد از بازدید به این رستورانها مراجعه کرده و خستگی راه را به در کنند.
طاق بستان کرمانشاه:
یکی از جاهای دیدنی و تاریخی کرمانشاه طاق بستان واقع در شمال شرقی حاشیه شهر است. طاق بستان یکی مجموعه های مهم از کتیبه ها و نقش برجسته های عصر ساسانی است. بعد از اینکه اردشیر دوم به پادشاهی رسید طاق بستان را برای ایجاد سنگ نوشتههای سلطنت خود از سایر مناطق ایران انتخاب کرد. یکی از دلایلی که این منطقه برگزیده شد وجود موقعیت جغرافیایی آن که در بین راه جادهی ابریشم قرار گرفته و طبیعت بکر و زیبایش بود. چشمهای زیبا در این منطقه وجود دارد که از آبی مطبوع و گوارا برخوردار بوده و زیبایی چشم نوازی را به محیط اطراف خود بخشیده است به همین دلیل این مکان جزء مناطق تفریحی و شکارگاه پادشاهان هم محسوب می شد. طاق بستان از ۲ طاق بزرگ و کوچک تشکیل شده است که روی طاق بزرگ تصاویر کنده کاری شده فیل، اسب و فرشتگان بالدار که نماد شادی، مراسم تاجگذاری خسرو پرویز با ۳ تندیس خود شاه، آناهیتا در سمت چپ آن و فروهر در سمت راستش، زنانی که در حال نواختن چنگ و ساز های دیگر هستند و صحنههای شکار گراز، گوزن، پرندگان و صید ماهی های مرداب را می توان دید. روی طاق کوچک، تاجگذاری شاهپور دوم و سوم، سنگ نگاره ای که مربوط به تاج گذاری اردشیر دوم است و کتیبه هایی که به خط پهلوی نوشته شده به چشم می خورد.
سراب نیلوفر کرمانشاه:
یکی از مناطق مهم طبیعی و توریستی در شمال غرب کرمانشاه سراب نیلوفر می باشد که هرساله صدها گردشگر را به سمت خود می کشاند و گل های نیلوفری که در بستر دریاچه زندگی می کنند عامل اصلی جذب توریست و سوژه ای عالی برای عکاسان می باشد. در واقع سراب نیلوفر دریاچهای طبیعی با مساحت ۱/۳۳۱ هکتار است که از چشمه های متعددی در کف و اطرافش تغذیه می کند و آب آن دارای نوعی مواد معدنی خاص است که شرایط رشد نیلوفر های آبی را فراهم می کند و به دلیل زلالی و شفاف بودن آب دریاچه می توان در تمام طول سال ساقه و ریشه های نیلوفر های آبی را دید. عمق این دریاچه به ۳۲ متر می رسد و دارای غارهای زیر زمینی می باشد. نیلوفرهای آبی که در نیمه اول سال غنچهها و برگهایشان روی آب پدیدار می شوند سطح زیادی از دریاچه را میپوشانند و در زمان وزش باد روی تالاب گل ها به حرکت در می آیند و منظره زیبایی را ایجاد میکنند. همچنین سراب نیلوفر از زیستگاه های مهم انواع ماهی، غاز های وحشی و مرغ ماهی خوار به شمار میرود و در سال ۱۳۸۷ در فهرست منابع طبیعی ایران به ثبت رسید.
گور دخمه مادها کرمانشاه:
گوردخمه های ایران، از ارزشمند ترین مکان های باستانی و تاریخی می باشد که جزء بناهای صخره ای کشور هستند. در گذشته به دلیل اینکه ایرانیان باستان خاک را مقدس می دانستند از دفن کردن اجساد در آن خودداری می کردند و آنها را در دخمه هایی که در دل صخره های مرتفع می تراشیدند دفن می کردند که به آنها گوردخمه می گفتند. در واقع گوردخمه های ایران به دو قسمت گوردخمه های مادی، هخامنشی و گوردخمه های پس از هخامنشیان تقسیم می شود. گوردخمه های بسیاری در استان کرمانشاه وجود دارد که از مهمترین آنها می توان به گوردخمه دربند اشاره کرد که به طول ۱۴/۵ و ارتفاع ۱۱ متر تراشیده شده است. مردم محلی از این گوردخمه با عنوان قبر فرهاد سنگ تراش، گور شیرین و قبر کیکاوس یاد میکنند و برخی این گوردخمه را نادر ترین و کمیاب ترین گوردخمه های دو طبقه ای مادها می دانند.
آرامگاه بابا یادگار کرمانشاه:
یکی از جاذبههای گردشگری استان کرمانشاه آرامگاه بابا یادگار یا (یار زرده بام ) است که در روستای بان زرده، شهرستان دالاهو در نزدیکی مجموعه تاریخی قلعه یزدگرد واقع شده است. این بنا از نظر معماری در فضای مربعی کوچک که بر روی آن گنبد مخروطی شکلی وجود دارد، قرار گرفته است و سطوح خارجی و داخلی آن به وسیله ملاط گچ پوشیده شده است.
این آرامگاه یکی از زیارتگاه های مهم پیروان اهل حق و پیروان یارسان بشمار می آید. بابا یادگار از بزرگان یارسان بود و از او مجموعه اشعاری به نام زلال زلال به جا مانده است.
همچنین در نزدیکی زیارتگاه بابایادگار، آثار تاریخی دیگری مثل هفت تن ، چشمه غسلان، هانیتا و چهل تن وجود دارد که آنها نیز جزء زیارتگاه های یارسان می باشند. باستان شناسان کرمانشاه بر این باور هستند که مقبره بابا یادگار به به سده هشتم هجری قمری باز میگردد. این بنای تاریخی در سال ۱۳۵۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تالاب هشیلان کرمانشاه:
یکی از مناطق طبیعی و دیدنی کرمانشاه، تالاب هشیلان واقع در روستای باهمین نام است در حدود ۲۶ کیلومتری شمال غربی کرمانشاه قرار دارد. این منطقه برای شکار و تیراندازی از طرف اداره کل حفاظت محیط زیست کرمانشاه، ممنوع شده است. در این تالاب تقریباً ۱۱۰ جزیره کوچک و بزرگ با مساحتهای حدوداً ۱۰۰ متری تا حدود یک هکتار قرار گرفته است که در روزهای پر باران ،سطح تعدادی از آنها را آب می پوشاند به طوری که دیده نمی شوند. بر اساس گویش کردی، نام تالاب به دو بخش (هشی) به معنی مار و (لان) به معنای خانه تقسیم شده چرا که این تالاب زیستگاه تعداد زیادی مار به ویژه مار چلیپر و مار آبی می باشد به این ترتیب هشیلان به معنی لانه ماران است.
بازارچه مرزی جوانرود کرمانشاه:
یکی از بزرگترین بازارچههای غرب کشور بازار مرزی جوانرود واقع در استان کرمانشاه میباشد. این بازارچه دارای محصولاتی با کیفیت خوب و قیمتی مناسب میباشد و در آن بیش از ۳۰۰ غرفه وجود دارد که اقلام مختلفی از جمله لوازم آرایشی، بهداشتی، لوازم صوتی و تصویری، پارچه، لوازم خانگی، مواد خوراکی، گوشی موبایل و زیور آلات در این بازارچه عرضه می شود.
مسجد جامع شافعی کرمانشاه:
یکی از مکان های تاریخی و دیدنی کرمانشاه مسجد جامع شافعی واقع در راسته تاریکه بازار، منتهی به میدان جوانشیر است و یکی از شاهکارهای معماری و مذهبی ایران می باشد. این مسجد مخصوص اهل تسنن است و امروزه ساختمانی در مجاورت مسجد تاسیس شده که نماز جماعت در آن برگزار می شود. مسجد شافعی توسط جمعی از خیران اهل سنت نظیر خلیفه محمد صالح محمدی و حاج خلیفه سیدعلی نقشبندی ساخته شده و از مهمترین مساجد مسلمانان اهل سنت به حساب می آید. این مسجد شاید در ظاهر مانند دیگر مساجد به نظر بیاید ولی از نظر معماری داخلی شاهکاری متفاوت است مخصوصا گچ بری های خاصی که به روی آن ها آیات قرآن نگاشته شده است. مسجد شافعی با الهام از معماری کلاسیک عثمانی در مساحت ۱/۰۶۰ متر مربع با منارههای قلمی نوکتیز، گنبد و نیم گنبدهای عظیم و مرتفع، تزیینات و نقاشیهای داخل بنا، کتیبه هایی به خط طغرا، فضای مرکزی مرتفع زیر گنبد اسلامی و ستونهای قطور ساخته شده است. بدنه اصلی این مسجد از فلز و از نوع سیستم طاق ضربی می باشد. نمای بیرونی آن با سنگ تراورتن سفید زیبایی خیره کننده ای به آن بخشیده است . دو مناره از سه مناره مسجد، ساده و طلایی رنگ و یکی دیگر قدیمی می باشد.