همدان

همدان پایتخت تاریخ و تمدن، شهر اطلسی با مساحتی حدود ۲۰۳ کیلومتر مربع از قدیمی ترین شهرها و سیزدهمین شهر پر جمعیت ایران با جمعیتی حدود ۵۸۲/۰۰۰ نفر می باشد. این شهر در دامنه کوه های البرز و در منطقه غربی و کوهستانی واقع شده و گویش مردم همدانی، فارسی با لهجه همدانی است و اقلیتی از ترک زبانان هم در این شهر سکونت دارند.

این شهر در دوران هخامنشیان، ساسانیان، اشکانیان، آل بویه و سلجوقیان و در زمان اولین شاهنشاهی ایران یعنی مادها پایتخت بوده است. همچنین همدان یکی از قطب های علمی و دانشگاهی کشور می باشد و دانشگاه‌ هایی نظیر ابوعلی سینا، دانشگاه صنعتی همدان و دانشگاه آزاد واحد همدان را در خود جای داده است.

همدان از لحاظ میراث فرهنگی و قدمت تاریخی یکی از شهر های مهم در صنعت گردشگری کشورمان ایران می باشد. از آثار تاریخی و بناهای دیدنی مهم این شهر می توان به آرامگاه بابا طاهر، آرامگاه ابو‌علی سینا( نماد شهر همدان)، گنبد علویان(دوره سلجوقیان)، گنجنامه (شیر سنگی، آبشار و کتیبه گنجنامه، آتشکده بهرام) و برج قربان اشاره داشت.

مجتمع تفریحی تاریخی گنجنامه در سال ۱۳۷۸ تله کابین این مجموعه را آغاز و در سال ۱۳۹۰ به بهره برداری رسانید. همچنین این مجموعه تفریحی_ورزشی دارای سالن بولینگ، تله سیژ، پیست اسکی، مکانی برای برگزاری مسابقات یخنوردی، مکانی برای دوچرخه سواری، دارای صخره های مصنوعی جهت صخره نوردی، آبشار مصنوعی، دو باند هلیکوپتر، رستوران، کافی شاپ و یک هتل سه طبقه در میدان میشان همدان می باشد.

یکی از مهمترین و دیدنی ترین جاذبه های تاریخی و گردشگری شهر همدان، غارِ تالابی و آبی معروف به غار علیصدر می باشد که با ۱۱ کیلومتر طول دارای دالان ها و دهلیز های آهکی متعدی است که در نزدیکی همدان قرار دارد. این غار سومین اثر ملی طبیعی ثبت شده می باشد و در سال ۱۳۴۲ کشف شد. همچنین تپه های هگمتانه که یکی از کهن ترین شهرهای ایران باستان و اولین پایتخت ایران قرار داشت، جزء مهمترین آثار تاریخی این شهر می باشند. مقبره اِستِر و مُردخای که بعد از بیت المقدس دومین و با ارزش ترین زیارتگاه یهودیان است نیز در این شهر قرار دارد.

در همدان تنوع غذایی بسیار بالایی وجود دارد و همدان را می توان مهد ترشی ها و مربا های عجیب دانست. آبگوشت بز باش، آبگوشت کلم قمری، آش کاچی، آبگوشت یخنی و سرداشی جزء پنج غذای محلی همدان می باشد که به ثبت ملی رسیده اند. همچنین مربا ترب، مربا پوست هندوانه، ترشی گردو از ترشی ها و مرباهای عجیب این شهر می باشند. همچنین سوغات همدان خوراکی هایی نظیر سمنو، انگشت پیچ، کماج، شیرمال، حلوا زرده و صنایع دستی مانند لالجین، سفال و چرم می‌باشد.

شهر همدان با جاذبه های تفریحی، تاریخی و گردشگری خود سالانه گردشگران بسیاری را از سراسر ایران و دنیا به سوی خود جلب می نماید. اگر شما هم قصد سفر به این شهر تاریخی را دارید، سایت اول شما می تواند در امر رزرو هتل، سوئیت، خانه و اتاق ارزان راهنمای شما باشد. همچنین مشاوران ما در امر سرمایه گذاری و خرید زمین و خانه به صورت ۲۴ ساعته راهنما و پاسخگوی شما خواهند بود.

جاذبه های گردشگری همدان:

آرامگاه‌‌ باباطاهر همدان:

یکی از مکان های دیدنی‌ همدان، آرامگاه بابا طاهر با معماری دلنوازش می باشد. بابا طاهر عریان از شعرا و عرفای بزرگ اوایل قرن پنجم هجری و از مشهور ترین دوبیتی سرایان ایرانی بود. (بابا) را به پیروان وارسته لقب می دادند و (عریان) را به دلیل گذشتن از تعلقات دنیوی به او نسبت داده اند. دوبیتی های شورانگیز بابا طاهر به لهجه لری سروده شده که در آن عشق به خداوند، انسانیت و طبیعت موج می زند.

بنای اصلی این آرامگاه به دوران سلجوقیان باز میگردد که طی سالیان دراز دستخوش تخریب و بازسازی و مرمت شده که طی این ساخت و ساز ها یک لوح کاشی فیروزه‌ای مربوط به قرن هفتم هجری پیدا شد که بر روی آن به خط کوفی به صورت برجسته، آیات قرآن حکاکی شده و اکنون در موزه‌ ایران باستان نگهداری می‌شود. آخرین طرح بازسازی شده از این بنا در سال ۱۳۴۶  توسط‌ مهندس سیحون و مهندس فروغی انجام شده است.

این آرامگاه هشت ضلعی در میدانی‌ مستطیل شکل در فضایی سر سبز و دلنشین واقع شده و ستون ها، کف، پله های آرامگاه و سنگ مزار همگی از سنگ گرانیت حجاری شده و سقف داخل آرامگاه  به صورت کاشی‌ کاری معرق می باشد، اما چیزی که توجه گردشگران را بیشتر به خود جلب می کند، گنبد منشوری شکل و فیروزه ای رنگ آن می‌باشد که از دور بسیار چشم نواز است. همچنین در محوطه داخلی آرامگاه ۲۴ قطعه سنگ مرمرین که به روی آن ۲۴ دوبیتی از سروده های این شاعر پر آوازه نوشته شده قرار دارد که برای بسیاری از شاعران و علاقه‌مندان به ادبیات جذابیت ویژه‌ای دارد.

آرامگاه ابو علی سینا همدان:

یکی از جاذبه های دیدنی همدان آرامگاه دانشمند، فیلسوف و طبیب پر آوازه ایرانی که در قرن چهارم هجری می زیست، ا‌بو علی سینا می‌باشد که آرامگاه او به نماد شهر همدان تبدیل شده است. بنای قبلی  این آرامگاه در زمان قاجار به دستور (نگار خانم) نوه فتحعلی شاه و بنای کنونی آن در سال ۱۳۲۲ به دستور محمدرضا شاه پهلوی ساخته شد. طرح این بنا الهام گرفته از برج گنبد قابوس در شهر گنبد کاووس از بناهای معروف زمان ابن سینا می باشد که به دست مهندس هوشنگ سیحون ساخته شده است. آرامگاه ابن سینا دارای ۱۲ ستون است که نشانگر ۱۲ دانشی بود که ابو علی سینا در زمان خود بر آنها تسلط داشت. در جوار مزار ابن سینا دو تالار جنوبی و شمالی قرار دارد که قسمت جنوبی به موزه سکه، برنز و سفال و قسمت شمالی به کتابخانه ای به همین نام تبدیل شده است. همچنین داخل آرامگاه در سمت چپ مزار ابن سینا، مزار دوست صمیمی او ابو سعید دخدوک و در حیاط شرقی آرامگاه، در مقابل خیابان بوعلی، مزار شاعر ملی ایران، ابوالقاسم عارف قزوینی قرار دارد.

این آرامگاه که در محیطی سر سبز و فضایی دلنشین بنا شده، در سال ۱۳۷۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

گنبد علویان همدان:

یکی از آثار تاریخی و باستانی همدان گنبد علویان است که از شاخصه های مهم معماری آن گچ بری ها و تزئینات ظریف آن می باشد. قدمت این بنا به اواخر دوره سلجوقیان باز می گردد که توسط خاندان علوی ابتدا به عنوان مسجد و بعدها در زیرزمین آن با ایجاد سردابی، این بنا را به‌ مقبره خاندان خود تبدیل کردند. این بنا یکی از زیباترین بناهای به جا مانده از دوره اسلام است که با‌ معماری شگفت انگیزش توجه علاقه‌مندان به تاریخ و معماری را به خود جلب می‌کند و در سال ۱۳۱۰ به ثبت آثار ملی ایران در آمده است.

گنجنامه همدان:

یکی‌از جاذبه های تاریخی و توریستی همدان گنجنامه واقع در میدان عباس آباد شهر همدان می‌باشد که به ‌دلیل وجود آثار باستانی مهم و بی شمارش و توریست هایی که از سراسر کشور و دنیا برای بازدید به این شهر سفر می کنند، این منطقه به دهکده تاریخی_تفریحی تبدیل شده است.

از آثار مهم این مجموعه کتیبه ها و سنگ نوشته های مربوط به زمان داریوش کبیر و خشایارشا هخامنشی می باشد که ‌از قدیم، نام های مختلفی از خود بر جای گذاشته است. نام هایی مانند: دادمهان، کتیبه‌های الوند، تنبابر، جنگ‌نامه و گنجنامه داشته که دو نام جنگ‌نامه و گنجنامه در زمان های اخیر بیشتر مورد استفاده قرار گرفته است. علت این دو نام به دلیل وجود حکایت هایی بر سر راز گنج های پنهان شده در این کتیبه ها و جنگ آوری پادشاهان گذشته می باشد.

کتیبه‌های‌ گنجنامه به روی یکی از صخره‌های کوه الوند در فاصله پنج کیلومتری جنوب غرب همدان که در زمان هخامنشیان مسیر رفت و آمد کاروان‌ها بود، قرار دارد. این دو کتیبه در سه ستون و در بیست خط به صورت مشابه و با سه زبان پارسی باستان در ستون سمت چپ، زبان ایلامی در ستون وسط و زبان بابلی نو در ستون سمت راست به خط میخی حکاکی شده اند.

از دیگر‌ جاذبه‌های طبیعی این منطقه که در مجاورت کتیبه ها قرار دارد  آبشار ۱۲ متری گنجنامه می باشد. آب این آبشار دائمی است و در تمامی فصول پر آب می‌باشد اما در بعضی از زمستان ها آب این آبشار دچار یخ زدگی‌می شود که جلوه ی خاصی را به آن منطقه می بخشد. هخامنشیان این آبشار را بسیار مقدس‌ و مورد احترام می‌دانستند و به همین خاطر کتیبه های گنجنامه ‌را در نزدیکی این آبشار حکاکی کرده‌اند. لازم به ذکر است، آبشار گنجنامه جزء بیست و یکمین آثار طبیعی‌ ملی می باشد.

دهکده توریستی گنجنامه دارای‌ امکانات تفریحی، ورزشی، اقامتی و رفاهی برای پذیرایی از گرشگران این منطقه می باشد. یکی‌ از امکانات تفریحی‌ که برای صعود به ارتفاعات کوه الوند تعبیه شده، تله کابینی ست که در سال ۱۳۸۷ توسط‌ مهندسین آلمانی ساخته شده است. تله کابین گنجنامه دو ایستگاه در مبدا و مقصد دارد: ایستگاه اول دره گنجنامه و ایستگاه دوم دشت میشان. سواری با تله کابین حدود ۸ تا ۱۲‌دقیقه در رفت و برگشت زمان می‌برد و گرشگران می‌توانند از طبیعت‌ با صفا  و دل انگیز رشته کوه‌ الوند نهایت لذت را ببرند.

از دیگر مکان های تفریحی‌ در‌ این مجموعه، غار آکواریوم می‌باشد که درسال ۱۳۹۰ توسط مهندسین ایرانی و خارجی‌ با الهام‌ از غار علیصدر ساخته شد. ترکیب صخره های کوهستانی و آب های آکواریوم جلوه خاص و قابل توجهی را به این مجموعه بخشیده است. این غار دو طبقه ای با مساحت ۱۰۰۰ متر مربع‌، انواع گوناگون خزندگان، آبزیان و حیوانات نادر را در خود نگهداری می‌کند. غار آکواریوم دارای سه سالن اصلی با راهرو‌هایی حاوی باران ساختگی و مه با رایحه‌ های مختلف می باشد. آکواریوم‌های شیشه‌ای به‌طرز عجیبی در داخل صخره‌ها و بدنه غار قرار گرفته‌ اند و درون آن‌ها، ماهی‌های آب شور و شیرین به چشم می‌خورند.

از تفریحات دلهره آور این مجموعه می‌توان به‌ بانجی جامپینگ اشاره کرد که‌ تنها بانجی‌جامپینگی در خاورمیانه است که‌ می توان به صورت دو نفره با همراهتان سقوطی ۴۲ متری را تجربه کنید. همچنین سورتمه‌ ریلی با سرعتی معادل ۴۵ کیلومتر بر ساعت و طول ۱۸۰۰ متر از دیگر تفریحات هیجان انگیز مجموعه گنجنامه‌ می باشد. این سورتمه عنوان طولانی‌ترین سورتمه ریلی ایران را به خود اختصاص داده و بی‌شک یکی از هیجان‌انگیزترین جاذبه‌های گردشگری این شهر تاریخی محسوب می‌شود. صخره نوردی و کوهنوردی هم از جمله تفریحات ورزشی‌ این مجموعه است که توجه ورزشکاران بسیاری‌ را به‌خود جلب کرده است.

همچنین این منطقه دارای سوئیت ها و خانه هایی جهت اقامت گردشگران می باشد. بنابراین اگر قصد اقامت در این منطقه بی نظیر را دارید سایت اول شما می تواند در جهت رزرو اقامتگاه، هتل و سوئیت شما را راهنمایی نماید.

غار علیصدر همدان:

یکی‌از عجایب و جاذبه های تاریخی و طبیعی همدان غار علیصدر واقع در شهر کبودر آهنگ در نزدیکی همدان قرار دارد. طول این غار آبی ۱۱ کیلومتر می باشد که‌ به‌ دلیل ‌مسیر دشوار آن تنها سه کیلومتر آن کشف شده است. صدها سال پیش اهالی روستای‌ علی صدر به‌وجود این غار پی ‌برده‌ بودند و آب نهر سراب را به این غار هدایت میکردند تا از آن به‌ عنوان سد و مخزنی در فصل گرما استفاده‌ کنند و همین امر باعث افزایش سطح آب غار می شد و تا دهانه ورودی غار بالا می‌آمد و تا سالهای بسیار امکان دسترسی به داخل غار وجود‌ نداشت. تا ‌اینکه در سال ۱۳۳۶ به دلیل وقوع زلزله فارسینج، در‌کف‌ غار سراب شکافی ایجاد و آب نهر سراب قطع شد. همین امر سبب شد در طی ۶‌‌ سال سطح آب غار علیصدر به ارتفاع طبیعی خود برگردد و به تدریج برای اولین بار طی یک کاوش حرفه ای در سال ۱۳۴۲ توسط‌ ۱۴ نفر از هیئت کوهنوردی، مسیر غار باز و زیبایی و عظمت آن کشف شد.

در سال ۱۳۵۳ دهانه غار به عرض ۵ متر و ارتفاع ۳ متر باز شد‌ و یک سال پس از آن، قسمتی از کف غار، مسیر خشکی را با بتن ریزی برای راهپیمایی در غار ایجاد کردند و غار را با چند قایق و نیز تأمین روشنایی داخل آن تجهیز نمودند و در نهایت سال ۱۳۵۵، غار علیصدر به بهره‌برداری رسید و بلیط‌هایی برای بازدید گردشگران به اداره تربیت بدنی همدان‌ تحویل گردید.

در اصل این غار را علی سرد می نامیدند و دلیل آن به خاطر  وجود آب سرد داخل آن و روستایی به نام (علی سده) بود. غار علیصدر از معدود غارهایی است که بازدید از آن به همراه قایق سواری با مسیری طولانی امکان پذیر می باشد. در تمام طول مسیر، قندیل‌ها (استالاکتیت‌ها و استالاگمیت‌ها)، مجسمه‌ها و سنگ هایی به اشکال عجیب و غریب یا شبیه حیوانات به چشم می خورد. مجسمه آزادی، پنجه عقاب، کبوتر، شیر دوسر، خوشه انگور، قایق وارونه، گل‌کلم و سنگی شبیه به اسم مبارک الله از جمله این اشکال هستند.

یکی دیگر از شگفتی های این آفرینش الهی دمای داخل غار می باشد که بسیار سبک و حالت سکون دارد. به صورتی که اگر شمعی داخل غار روشن کنید به هیچ عنوان کوچکترین حرکتی در شعله آن دیده نمی شود. آب داخل این غار به قدری زلال است که با کوچکترین نور معمولی کف آن که با سنگ های بلورین پوشیده شده، قابل رویت می باشد و عمق آن از کمترین قسمت به نیم متر و بیشترین قسمت به عمق ۱۴ متر می رسد.

همچنین غار علیصدر، تالارهای زیادی دارد که از ویژگی‌های این غار به حساب می آید و تالار آزادی با طول ۱۰۰ متر، عرض ۶۰ متر و ارتفاع ۴۰ متر، مشهور‌ترین این تالارها است. این غار بیست و سومین اثر ثبت شده طبیعی ملی می باشد و اگر می خواهید سفری هیجان انگیز و متفاوتی را تجربه کنید پیشنهاد می کنیم بازدید از غار علیصدر را هرگز از دست ندهید.

تپه هگمتانه همدان:

یکی از آثار باستانی ارزشمند و کهن ایران زمین، تپه هگمتانه با قدمتی حدود ۳۰۰۰ سال می باشد. این منطقه به عنوان اولین پایتخت ایران به زمان مادها باز می گردد که بعد ها به پایتخت هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان تبدیل شده‌ است. این شهر باستانی به همراه آتن در یونان، رم در ایتالیا و شوش در خوزستان، جزء معدود شهرهای باستانی دنیاست که همچنان زنده و مهم مانده‌ است. هرودت این شهر را ساخته دیاکو می‌داند و نکته قابل ذکر این می باشد که این شهر هفت دیوار داشته که‌ هر کدام به‌ رنگ یک سیاره بوده است. در پی حفاری های پی در پی این منطقه اشیاء بسیار متعدد و با ارزشی کشف شده که در موزه های گوناگون دنیا و ایران نگهداری می شوند.

جام نقره اردشیر یکم، جام طلایی و کاسه سیمین، لوح داریوش دوم، لوح زرین آریارمنه، لوح زرین ارشام، پایه ستون سنگی مربوط به اردشیر دوم از اشیاء مهم کشف شده در این تپه می باشد. همچنین در مجاورت آن موزه ای ۶۰۰ متری به نام هگمتانه قرار دارد که اشیاء و آثار بسیاری مربوط به دوره های مختلف تاریخ که در شهر هگمتانه کشف شده، نگهداری می شود. معروف ترین این  اشیاء تکوک طلایی یا همان بز کوهی هگمتانه متعلق به دوران مادها، اسکلت انسانی در موزه هگمتانه که به همان شکل کشف شده و خمره های مخصوص آب و غذا می باشد.

کلیسای گریگوری استپانوس، کلیسای ارامنه انجیلی و خانه کشیش گریگوری از جمله مکان های تاریخی در منطقه هگمتانه می باشد که قطعا مورد توجه علاقه مندان به تاریخ قرار می گیرد.

چقدر این مطلب رو دوست داشتی؟

با ثبت نظرت مارو در ساخت پست های بهتر کمک می کنی!

میانگین آرا ۰ / ۵. تعداد آرا: ۰

دیدگاهتان را بنویسید