معرفی شهر بندرعباس

بندر عباس

بندرعباس با مساحتی به میزان ۱۲۵ کیلومتر مربع یکی از کلان شهر های جنوبی ایران و مرکز استان هرمزگان می باشد. این شهر از شمال به ارتفاعات و از جنوب به دریا منتهی می شود و در فاصله ۲۸ کیلومتری شهر قشم،  فاصله ۱۲۸۷ کیلومتری تهران و در شمال تنگه هرمز  واقع شده است. جمعیت بندر عباس ۶۰۰/۰۰۰ نفر می باشد که اکثر آنها مسلمان و پیرو مذهب تشیع و تسنن می باشند و همچنین زبان مردم این شهر بندری است که یکی از گویش های فارسی کهن می باشد. این شهر دارای آب و هوای گرم و مرطوب است و بهترین زمان برای سفر به بندر عباس از نیمه آبان تا نیمه فروردین با آب و هوای مطبوع می باشد.

بر اساس مطالعات ژئومورفولوژی به‌روی‌ این منطقه، بندرعباس به شش واحد: ناهمواری های گسسته، نواحی سر دشت، دشت های وسیع،  تپه های ماسه ای، مرداب های ساحلی و دشت های پست تقسیم می شود. همچنین به دلیل ویژگی های اقلیم بحری و آب و هوای گرم، عمق آب های زیر زمینی و شور بودن خاک، گیاهان و درختانی نظیر درختان جنگلی کهور، سومر، بادام، گز شاهی، موریا کراک، ارس، حرا، نبه و درختچه های جنگلی همچون بیدار، نج، چوج، گون، کهورک، خرک این شهر را پوشش می دهند. همچنین دارای باغ های میوه فراوانی مانند پرتقال، توت، شاه توت، موز، انبه، خرما، نارنگی، لیمو ترش، تمبر هندی و کُنار می باشد.

بندرعباس به‌دلیل وجود دو عدد از بزرگترین بنادر کانتینری به نام های بندر شهید رجایی، بندر شهید باهنر و وجود کارخانه های فراوان صنعتی، فلزات، معادن و کشتی سازی، به منطقه ویژه اقتصادی در زمینه صنعت بازرگانی، صادرات و واردات و جابه جایی کالا تبدیل شده است و محصولاتی مانند مرکبات، ارده، مسقطی، تنباکو، خرما، نفت و گاز، شیلات، مروارید از تولیدات بندر عباس می باشند.

از اماکن تاریخی بندر عباس می توان از مجموعه آب انبار های موزه، خانه احمدی، عمارت کلاه فرنگی، معبد هندوها، حمام گله‌داری و بادگیر منبرکپ نام برد. همچنین بند‌ر عباس دارای جاذبه های طبیعی چشمه آب گرم گنو، کوه‌ گنو و چشمه آب گرم هوباد چک و اماکن های تفریحی فراوانی نظیر پارک ساحلی غدیر، بوستان ساحلی سورو،‌ موزه مردم شناسی، تفرجگاه پنجعلی، باغ پرندگان، پلاژ بانوان، بوستان های ساحلی دولت و ولایت، پارک آکواریوم و موزه‌ آب بندر عباس می باشد.

بندرعباس به دلیل موقعیت جغرافیایی و جاذبه های گردشگری بی نظریش، میزبان گردشگران بسیاری  در سال می باشد. از این رو شما می توانید به راحتی از طریق سایت اول شما اقدام به رزرو اقامتگاه نظیر  هتل، سوئیت و  خانه نمایید. همچنین اگر  قصد سرمایه گذاری در شهر بندرعباس را دارید، مشاوران ما در امر خرید و فروش زمین، ویلا و آپارتمان شما را راهنمایی خواهند کرد.

غذاها و میان وعده های محلی و دریایی بندر عباس که به هیچ عنوان نباید آن ها را از دست داد عبارتند از نان باسوراغ و مهیاوه، ماهی عنکاس خشک شده، هواری، قلیه ماهی و قلیه میگو. همچنین بندر عباس دارای مراکز تجاری سنتی و مدرنی است که می توان به مجتمع زیتون، ستاره جنوب، سیتی سنتر، ستاره شهر، نیلی، پردیس الهیه جنوب، مگامال سرو، رویال، پاسارگاد و ملکه های آسمان و بازارهای سنتی مانند بازار روز، بازار لاری ها و بازار اوزی‌‌ ها اشاره کرد.

جاذبه هابی گردشگری بندرعباس:

مجموعه آب انبار های برکه باران:

یکی از جاذبه های گردشگری بندر عباس، آب انبار های برکه باران یا مجموعه برکه‌ های باران واقع در خیابان ۲۲ بهمن است که دارای پنج برکه یا آب‌ انبار می باشد. این آب انبارها با گنبدهای موزون و منحصربه‌فردی  از مصالحی همچون ملات و ساروج و سنگ ساخته شده‌ اند و شامل چهار دهانه‌ اصلی برای ذخیره‌ آب می باشند. امروزه یکی از برکه‌های باران به آمفی‌ تئاتر تبدیل شده و دو آب‌ انبار دیگر، در خارج از محدوده‌ موزه‌ خلیج فارس می باشند که یکی به صورت دیوار کشی در داخل محوطه‌ و دیگری در بافت شهری پشت موزه قرار دارد.

خانه احمدی:

از جاهای دیدنی بندر عباس، خانه احمدی است که قدمت آن به دوره قاجار باز میگردد. خانه احمدی بنایی نیمه مخروب است که جزء قدیمی ترین خانه های شهر بندر عباس محسوب می شود. این خانه متعلق به شخصی به نام حاج احمد گله‌داری بوده و به عنوان جاهای دیدنی بندر عباس در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید اما در سال ۱۳۹۸، طبق خواسته مالک به همراه دستور دادگاه از این فهرست خارج شد.

عمارت کلاه فرنگی بندر عباس:

یکی از جاهای دیدنی بندرعباس عمارت کلاه فرنگی می باشد که در مرکز شهر، مقابل اسکله قدیمی قرار گرفته است. قدمت این بنای دو طبقه به دوره صفویان باز می گردد و در گذشته کاربری این عمارت، گمرک و محل تجارتخانه‌ خارجی و داخلی بوده است که از طبقه همکف برای نگهداری کالا و از طبقه دوم برای سکونت و تشکیلات اداری استفاده می شده است. بر روی طبقه دوم این عمارت، فضایی به صورت هشت ضلعی از چوب ساخته شده که وسط آن گنبدی مخروطی به شکل کلاهی که مردم اروپایی بر سر می گذاشتند، بنا شده است. به همین دلیل آن را کلاه فرنگی می نامیدند. عمارت کلاه فرنگی شامل دو حیاط بزرگ در شمال غرب با تعدادی آب‌ انبار بوده است. در نهایت این اثر در سال ۱۳۸۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.

معبد هندوها بندر عباس:

یکی از جاهای دیدنی و تاریخی بندر عباس معبد هندو ها می باشد که در زمان حکومت محمد حسن خان سعد الملک در سال ۱۳۱۰ برای نیاز هندوهای مقیم بندرعباس که در سال‌ های ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴ سکونت داشته و تجارت می کردند، ساخته شد. این معبد در رو به روی بازار روز بندر عباس قرار دارد و با نام پرستشگاه بت‌گوران نیز شهرت دارد. برای ساخت این بنا از مصالحی چون ملات گل، لاشه سنگ، سنگ های مرجانی، خاک و گچ‌های ضخیم ماده، ساروج و گچ لویی استفاده شده‌ است و نمای آن به صورت مخروطی شکل به رنگ سفید و کنگره ها و شیار های طولی می باشد. معماری این معبد شامل یک اتاق چهارگوش میانی است که به روی آن گنبدی قرار دارد و در آن اتاق، قاب‌های کور و طاقچه وجود دارد. همچنین دور تا دور آن نیز چهار راهرو قرار دارد که زوار در گذشته به دور آن زیارت می کردند و داخل آن راهروها فضاهای حجره‌ مانند کوچکی بود که برای طلبه‌های مکتب برهمنی در نظر گرفته شده بود و داخل برخی از آنها نقاشی‌ های مذهبی به چشم می خورد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها، نقاشی کریشنا، خدای فلوت زن بود. بر روی سقف این معبد، گنبد بزرگی با لایه‌ های به شکل ذوزنقه و تزئینات آیین هندو دیده می‌شود و در قسمت ضلع شرقی، تالار بزرگی وجود دارد که در گذشته تالار اجتماعات بوده است که در آن نیز نقاشی‌ های گوناگونی به چشم می‌خورد و هرکدام از این نقاشی ها بیانگر فلسفه های خاصی از اعتقادات مختلف مردم هندوستان می باشد. در زمان ترک هندوها از این معبد، آنها بت‌های معبد و طاقچه محراب را با خود بردند و به تدریج این بنا به مخروبه تبدیل شد. پس از آن، این بنا توسط سازمان میراث فرهنگی در چند نوبت مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت و در سال ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.

حمام گله داری بندرعباس:

یکی از جاهای دیدنی بندر عباس، حمام گله داری است که توسط تاجر و خیری به نام شیخ احمد گله داری در زمان قاجار ساخته شد. این حمام مانند حمام های کویری مرکزی، دارای بخش های مختلفی مثل سربینه، بینه، خزینه، گرمخانه می باشد.در راه ورودی آن یک راهرو هشتی کوچکی دیده می شود که آن را برای تنظیم میزان رطوبت و دمای محیط داخلی ساخته اند. در اطراف این راهرو چهار سکو به‌ عنوان رختکن و نشیمن‌گاه و در مرکز آن یک حوض هشت ضلعی کوچک وجود دارد .پس از طی کردن این مسیر به ترتیب به بخش های  میاندر و سربینه و خزینه می رسیم. حمام گله داری دارای پنج گنبد می باشد و برای ساخت این بنا از آجر فرش در کف حمام، ساروج محلی، گچ دستکوب و سنگ‌های اسفنجی که قابلیت بالایی در جذب رطوبت دارند، استفاده شده است. حمام گله داری طی سال‌ های ۱۳۳۳ تا ۱۳۳۸ باز سازی شد و بعد از اینکه از سال ۱۳۴۰ به بعد حمام و لوله‌کشی به منازل آمد، این حمام تاریخی عملاً به یک محلی متروکه تبدیل شد. تا اینکه در سال ۱۳۷۰ این بنا به سازمان میراث فرهنگی واگذار گشت و امروزه حمام گله داری تبدیل به موزه مردم شناسی شده است.

چشمه آب گرم گنو بندر عباس:

یکی‌از جاذبه‌های گردشگری و طبیعی‌ در بندر عباس آب گرم گنو است که در فاصله ۳۴ کیلومتری از شهر قرار دارد. با توجه به گرم و شرجی بودن  آب و هوای بندر عباس، این منطقه به دلیل ارتفاع زیاد و وجود کوه گنو و چشمه های آبگرم دارای آب و هوای متعدلی می باشد که همین امر سبب شده که این منطقه انتخاب مناسبی برای گذراندن اوقات فراغت باشد. علاوه بر چشمه های آب گرم، چشمه های دیگری نظیر انارون، کهنو، تنگ باغ، هوبیر، چاهور، پشتنگ، خرگو، پشت بنگرو، پرکوه، سرچربه، رمر و مردو در این منطقه خودنمایی می کنند. صبح های زمستان دمای آب چشمه آب گرم گنو، حدود ۴۱ درجه می باشد و بخار آب تا ارتفاع یک متری روی آن را فرا می گیرد که تصویر زیبایی را در این منطقه خلق می کند. در آب چشمه های آبگرم گنو ترکیباتی وجود دارد که همراه با دمای بالای آب ایجاد می شوند و به دلیل وجود ترکیباتی مانند کلر و هیدروژن سلفوره در آب این چشمه، حیوانات و گیاهان کمی قادر به زندگی در آن می باشند. نکته قابل توجه این است که در این شرایط، نوعی ماهی به نام آوینیوس گینویس یا گور خر ماهی در این چشمه زندگی می کند که نمونه بی نظیری در کل دنیا می باشد. منطقه گنو از پوشش گیاهی بسیار متنوعی برخوردار است و زمانی که پا به این ناحیه می گذارید بین درختان گرمسیر، استپ های کوه پایه ای، استپ بیابانی و گونه های گیاهی نواحی سردسیر را نیز مشاهده خواهید کرد. در این منطقه گیاهانی نظیر زیره، پرسیاوش، گون گاوی، سرخس معطر، اورس، پونه، آویشن بومادران، مسواک، استبرق، پرخ، اکاسیا، کنار، ناترک، بنه و رزوک روییده می شوند و البته گفته می ‌شود که در منطقه گنو ۳۶۰ نوع از گیاه آوندی نیز پیدا می شود. بادام وندلیو، پامچال صخره ای و مهرخوش از گیاهانی اختصاصی این منطقه هستند. از آنجا که این منطقه به دلیل‌ وجود چشمه های آب گرم تبدیل به تفرجگاه عموم مردم شده است، امکانات رفاهی و تفریحی دیگری نظیر رستوران و سفره خانه، دو استخر زنانه و مردانه، چندین محل‌ اقامتی، آلاچیق، فروشگاه، پیست دوچرخه سواری، امکانات سوار کاری و درشکه سواری، سینمای رو باز و بازارچه در آن وجود دارد.

پارک کوهستانی پنجه علی بندر عباس:

یکی‌ از جاذبه های گردشگری‌ و طبیعی بندر عباس، کوهستان پارک پنجه علی می‌باشد که در پنج کیلومتری بندر عباس و در نزدیکی یکی از قدیمی ترین زیارتگاه های این شهر قرار‌ دارد. این منطقه دارای آب و هوای نسبتاً معتدل و طبیعتی زیبا می باشد که علاقه‌مندان بسیاری را به سوی خود جذب می کند. زیارتگاه پنجه علی در نزد مردم بومی جایگاه ویژه ای دارد و قدمت این زیارتگاه به  حدود ۱۵۰ سال می رسد اما از بنا های زیر زمینی اطراف آن شواهدی به تازگی پیدا شده و حاکی از آن است که قدمت آن مربوط به دوره ساسانیان باز می گردد. همچنین مردم بندر عباس طی این سال ها، برای نذر و نیاز و انجام فرائض دینی خود به این مکان می آمدند. در کنار این زیارتگاه، یک کاروانسرای قدیمی وجود دارد که به‌عنوان استراحت گاهی برای کاروان ها استفاده می‌شده است.

در سال ۱۳۹۵ تصمیم به احداث پارکی با مساحت ۱۰ کیلومتر مربع و با همین نام گرفته شد. در کنار این مجموعه جاذبه های طبیعی دیگری همچون فضای سبز و آلاچیق، فضاهایی که از تمجع آب در آن پدیدار شده که به گویش محلی آنها را بن گر می‌ نامند، چشمه‌ آب‌ گرم هو‌باد چک چک که در کنار کوهستان از دل زمین می جوشد و گردشگران و مردم بومی آن منطقه می توانند از خاصیت درمانی آن بهره مند شوند، قدمگاه پنجه علی که مسیری سنگلاخی است برای رسیدن مردم به زیارتگاه برای انجام راز و نیاز خود از آن استفاده می کردند، وجود دارد. همچنین در سال ۱۳۹۶ شهرداری بندرعباس مسیری به‌طول ۳‌ کیلومتر را برای پیاده روی سنگ فرش کرد تا گردشگران بتوانند با قدم زدن در قلب کوهستان از آن لذت ببرند.

پارک ساحلی غدیر بندر عباس:

یکی از جاهای تفریحی و دیدنی بندر عباس، پارک ساحلی غدیر واقع در بلواری با همین نام می باشد. در نوار ساحلی این پارک قسمتی برای شنا و قایق سواری وجود دارد و دارای امکانات تفریحی و رفاهی همچون ایستگاه های کرایه دوچرخه و مسیر دوچرخه سواری، حمام، سرویس بهداشتی، آلاچیق و آب برای شست شو می باشد. همچنین تالار کنسرت آوینی، هتل و رستوران گوهرشاد در پارک ساحلی غدیر قرار گرفته اند و جشنواره مجسمه های شنی که یکی از رویداد های جالب بندر عباس است، در این پارک ساحلی برگزار می‌شود.

پارک سورو بندر عباس:

یکی از جاذبه های دیدنی بندر عباس پارکی ساحلی سورو در نزدیکی دریا می باشد. امکانات تفریحی و جذابیت‌ هایی که در این پارک وجود دارند شامل پلاژ مخصوص بانوان و آقایان برای حمام آفتاب به همراه استخر رو باز، کافی شاپ، رستوران، مکانی جهت برپایی چادر مسافرتی، محوطه بازی کودکان، مجسمه های زیبا در امتداد ساحل، نیمکت‌های سنگی، امکانات تفریحات آبی از جمله قایق سوای و بنانا می باشند. در این پارک ساحلی علاوه بر مشاهده دریای نیلگون خلیج فارس و حرکت کشتی‌ها، می‌توان از سایه درختانی چون خرما، پلومریا، نارگیل، کیاه ختمی، سیکاس و سایر درختان پارک استفاده کرده و نهایت لذت را از زیبایی آنها برد. نکته قابل توجه در مورد این ساحل این است که سرازیر شدن فاضلاب‌ های کشتی، پسماندهای صنعتی، فاضلاب‌ های شهر که از طریق کانال‌هایی به دریا منتهی شده و آلودگی ناشی از نفوذ مواد نفتی و فلزات سنگین به آب، موجب ایجاد انواع باکتری و میکروب در آب دریا شده و امکان آب تنی و شنا در این ساحل را غیر ممکن ساخته و باعث انواع بیماری‌ های پوستی می شوند.

باغ پرندگان بندر عباس:

یکی از جاذبه های دیدنی و گردشگری بندر عباس، باغ پرندگان با مساحتی به میزان ۳۲ هکتار می باشد. این باغ به دلیل دور بودن از شهر و وجود فضای سر سبز و دلنشینش مکانی مناسب برای تفریح و گردش می باشد و به یکی از تفرجگاه های مردم بومی و مسافران بندر عباس تبدیل شده است. جالب است بدانید که حدود ۱۲ میلیارد تومان برای ساخت این باغ هزینه شده است. در باغ پرندگان شاهد گونه های نایاب پرنده های خاورمیانه خواهیم بود، به طوریکه در آن ۹۰ گونه از پرندگان گوناگون نگهداری می شوند و در بازدید از این باغ می توانید انواع پرندگان آبزی، ماکیان، کنار آبزی، شکاری و کبوترسانان را مشاهده نمایید. در این باغ، پرندگان در ۷ قسمت جداگانه برای گونه‌ های مختلف نگهداری می شوند و بخش‌ هایی برای نگهداری طاووس ها، پرندگان زینتی و  شترمرغ‌ ها فراهم شده است. همچنین هر دسته از پرندگان در بخش های مختلفی در فضاهایی مسقف مشغول پرواز هستند. ارتفاع این فضاها از ۹ متر تا ۲۵ متر متغیر می باشند.  در این باغ حدود ۲۷ قفس کوچک برای پرندگان آسیب دیده وجود دارد که تا زمان بهبودیشان در آن جا نگهداری می شوند. سازمان محیط زیست استان هرمزگان تلاش بر این دارد که با نگهداری از این پرنده‌ها از حیات وحش و زیست‌بوم این استان محافظت کند. همچنین این مجموعه تفریحی، امکانات خوبی برای پذیرایی از گردشگران دارد که شامل پیست ۲۵۰۰ متری برای دوچرخه‌سواری در فضای جذاب این مجموعه، آلاچیق‌هایی مناسب برای نشستن و کمپ‌کردن، سکوهایی برای نشستن و لذت بردن از صدای پرنده ها در بخش های مختلف باغ، پارکینگ شخصی و عکاسی در باغ می باشند.

موزه آب بندر عباس:

یکی از جاهای دیدنی بندر عباس موزه آب مربوط به دوران صفوی، واقع در بلوار امام خمینی می باشد. این موزه برای شناخت مردم از تلاش انسان ها در حفر قنات و چاه‌ های آب بنا شده است. در این موزه از اشیاء مربوط به حفر آب و میراث قدیمی به خوبی نگهداری می‌شود و اشیایی مانند انواع خمره آب که به آن کروش می گویند، انواع کوزه، پایه مشک (مشک تروز)، خمره‌های سنگی (موو) وعکس‌هایی از چاه چرخ گاوی، ظروف آب و گاوچاه در آن به نمایش درآمده است.

چقدر این مطلب رو دوست داشتی؟

با ثبت نظرت مارو در ساخت پست های بهتر کمک می کنی!

میانگین آرا ۰ / ۵. تعداد آرا: ۰

دیدگاهتان را بنویسید