معرفی شهر فومن

فومن کجاست؟
فومن شهر مجسمه های زیبا، کلوچه های خوش طعم و جاذبه های گردشگری متنوع همچون ماسوله و قلعه رودخان، یکی از قدیمی ترین شهرهای استان گیلان است. شهر فومن ۲۹ کیلومتر مربع وسعت دارد و دارای ۲ بخش و ۶ دهستان می باشد که جمعیتی حدود ۳۶/۰۰۰ نفر را در خود جای داده که اکثراً مردمی گیلگ و تالش اند و به زبان شیرین گیلکی با گویش بی پس و لهجه فومنی یا به زبان تالشی سخن می گویند.
شهر فومن مانند اکثر شهرهای شمالی توسط جنگل های سرسبز، شالیزارها، باغ ها و رودها احاطه گشته و علاوه بر ایجاد تصویر زیبا و رویایی ، موقعیت جغرافیایی و آب و هوای بی نظیری را نیز به وجود آورده و وجود ناحیه جلگه ای فومن در کنار بارش باران تلفیق مناسبی را برای کشت محصولات کشاورزی همچون برنج، چای و توتون و پرورش دام و طیور ایجاد نموده است. بنابراین می توان اظهار داشت اقتصاد شهر فومن بیشتر مبتنی بر کشاورزی، دامداری، پرورش کرم ابریشم، پخت کلوچه معروف این شهر و صنعت گردشگری می باشد.
فاصله نه چندان دور فومن با پایتخت ایران (۳۵۶ کیلومتر) و تعدد اماکن و جاذبه های گردشگری در این شهر موجب رونق رشد این صنعت در فومن شده و هرساله میزبان هزاران گردشگر از نقاط مختلف کشور می باشد. آب و هوای استثنائی فومن در تمام فصول علی الخصوص بهار و پاییز که بسیار دلپذیر و مطبوع می باشد، در کنار طبیعت اعجاب انگیز آن چیزی است برای که وسوسه تان می کند تا به فومن سفر کنید. اول شما پیشنهاد می کند لذت نوشیدن چای آتشی در کنار کلوچه داغ فومنی را به هیچ عنوان از دست ندهید.
جاذبه های گردشگری شناخته شده ای همچون ماسوله، قلعه رودخان و دیگر جاذبه ها نظیر آبشار کوشم، ییلاق زودل سر، ییلاق کوربار، ییلاق آندره، هفت اقلیم، بازار سنتی فومن و آبشار لار چشمه در این شهر در کنار اقامتگاه های سنتی و مدرن که می توانید به راحتی در اول شما اقدام به رزرو آن نمایید سفری منحصر به فرد و عالی را برایتان به رقم خواهد زد. رزرو هتل، ویلا، آپارتمان، کلبه جنگلی و سوئیت به راحتی و تنها با چند کلیک در اول شما امکان پذیر است.
سوغاتی: کلوچه فومن، ابریشم، رشته خوشکار، چای، برنج، ماهی دودی، سیرترشی، نان برنجی لاکو و انواع صنایع دستی.
غذا: شامی ترش، آلومسما، میرزا قاسمی، ترش تره، اناربیج، ماهی شکم پر و کته کباب.
اگر قصد اقامت دائم در شهر فومن را دارید تیم اول شما می تواند در زمینه خرید ویلا، خرید آپارتمان و خرید زمین و یا اجاره سالانه آپارتمان مشاور و راهنمای شما باشد.
جاذبه های گردشگری فومن:
آبشار لار چشمه:
یکی از جادبه های دیدنی و طبیعی فومن آبشار لار چشمه است که از میان کوه میجوشد و در کنار جاده فومن به ماسوله واقع شده است. ارتفاع این آبشار ۶ متر می باشد و در وسط منطقه ای جنگلی با درختان فراوان جای گرفته است. پایین آبشار حوضچهای کوچک وجود دارد و در مجاورت آن قهوه خانه ، رستوران و استراحتگاه احداث شده است.
ماسوله:
روستای پلکانی ماسوله که به عنوان یکی از جاذبههای دیدنی استان گیلان شناخته میشود قدمتی ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ ساله دارد و به سبب امکانات گردشگری، طبیعت بکر و معماری متفاوت آن سالانه میزبان توریستهای خارجی و ایرانی بسیاری میباشد. بهترین مسیر دسترسی به این روستا که در حدود ۶۰ کیلومتری شهر رشت قرار دارد گذر از شهر فومن میباشد و البته راههای متعدد دیگری هم برای رسیدن به ماسوله مانند جاده ماجولان در اردبیل و جاده خلخال به ماسوله وجود دارد. خانههای تاریخی و معماری متفاوت آن، همیشه توجه گردشگران ایرانی و خارجی را به ماسوله معطوف کرده است.
خانههای این روستا به شکل پلکانی ساخته شدهاند، به این ترتیب که پشت بام یک خانه حیاط خانه بعدی میباشد. علاوه بر این اهالی، با ذوق و سلیقهای بسیار ایوانها و دیوارهای خانهها را پر از گل و گلدانهای رنگارنگ نمودهاند که خود منظره بسیار زیبایی را به وجود آورده است.
از جمله دیدنیهای ماسوله میتوان به موزه مردم شناسی، موزه تاریخ طبیعی، بازار ماسوله، موزه میراث فرهنگی، آبشار ماسوله رودخان، چشمه آب معدنی علی زا خونی، آبشار خرم بو، پارک جنگلی ماسوله، کاروانسراهای ماسوله، ییلاق آندره، ییلاق کوربا ماسوله، امامزاده هاشم و آبشار لار چشمه اشاره کرد.
برای بازدید از روستای ماسوله بهتر است فصل تابستان را انتخاب کنید.
ماسوله در سال ۱۳۵۴ در لیست آثار ملی و به عنوان اولین شهر تاریخی مسکونی و زنده ایران ثبت شد و هم اکنون تحت نظر سازمان صنایع دستی و گردشگری و همینطور سازمان میراث فرهنگی کشور قرار دارد.
قلعه رودخان:
همانطور که میدانید قلعه یا دژ، بنای بلند و استواری است که در بالای ارتفاعات و برای دفاع از حمله دشمنان ساخته می شده است. قلعه رودخان نیز یکی از این بناهای استوار و تسخیر ناپذیر است که به باور اهالی منطقه در آن جن و ارواح وجود دارند. برای ورود و دسترسی به قلعه پلههای زیادی ساخته شده که در گذشته به آن قلعه هزار پله نیز میگفتند. در سمت راست این قلعه رودخانه ای با نام رَخون وجود دارد که به همین دلیل مردمان محلی این مکان را قلعه روخون نیز مینامیدند.
بر سردر این قلعه کتیبهای حکاکی شده، با این مضمون وجود داشت که این قلعه به نام سلطان حسام الدین امیر دیباج بن امیر علاء الدین اسحاق در سال ۹۱۸ تا ۹۳۱ قمری بنا شده است که این کتیبه امروزه در موزه گنجینه رشت قرار دارد. در قسمت ورودی قلعه و در دو طرف آن برجهای عظیمی برای دیدهبانی وجود داشت که اتاقک های مخصوص این برجها به شکل هشت ضلعی با طاقهای گنبدی بوده است. در داخل دیوارهای برج، برای تیراندازی و ریختن مواد مذاب، سوراخ های شیبداری تعبیه شده بود. بعضی از این برجها به صورت دو طبقه بنا شده که برای رفاه سربازان در فصل زمستان درون آنها دودکش و اجاق موجود بوده است. همچنین در بالاترین بخش این قلعه شاه نشینی با تراس های متعددی وجود داشت. در گذشته چشمه آبی در حیاط قلعه قرار داشته و آب اصلی قلعه از آن تامین میشد که در زلزله سال ۱۳۶۹ این چشم خشک و بعدها به کمک میراث فرهنگی مجدداً احیا شد. در قسمت انتهایی شمال شرقی قلعه ساختمانی دو طبقه ساخته شده بود و در قسمت جنوبی آن غاری دیده میشود که زمانی مکان قرار گرفتن نگهبانانی بود که در صورت حمله دشمنان از آنجا به قلعه علامت میدادند.
اگر قصد برپا کردن چادر و کمپینگ در این منطقه را ندارید، میتوانید از سایر امکانات فومن مانند اقامتگاههای بوم گردی، خانهها و ویلاهای اجارهای و یا هتلهای اطراف فومن استفاده کنید.
با اینکه این قلعه زیبا در سال ۱۳۵۴ به ثبت آثار ملی رسیده ولی متاسفانه بخش های زیادی از این قلعه از بین رفته است. اما هنوز مکانی زیبا برای گردشگری محسوب میشود.