رشت‌

شهر رشت، شهر باران‌های‌ نقره‌ای با مساحتی به میزان ۱۰۵۵ کیلومتر مربع با آب‌وهوای‌ معتدل و شبه‌ مدیترانه ای در استان گیلان قرار دارد و مرکز این استان می باشد. فاصله رشت تا شهر تهران ۳۲۵ کیلومتر است. کلان‌‌ شهر رشت با جمعیتی ‌معادل ۰۰۰/۶۸۰ نفر پرجمعیت ترین شهر گیلگ نشین جهان و بزرگترین شهر سواحل جنوبی‌ دریای‌خزر می باشد. رشت ار نظر وسعت جمعیت در روز و شب رتبه‌ نخست کشور را ‌دارد و‌ بنا‌ به‌ همین دلیل به‌ شهر همیشه بیدار معروف‌ است. در سال ۱۳۹۲ به عنوان سومین شهر بازدید شده توسط گردشگران انتخاب شد ‌و روز ۱۲ دی در‌ تقویم را‌‌ به‌خود اختصاص داد. مردم شهر رشت مردمانی خوشرو، مهمان نواز، شاد و پر جنب و جوش هستند. مذهب مردم این شهر شیعه است و به زبان شیرین گیلکی صحبت می کنند.

رشت دارای فرودگاه بین المللی و ایستگاه راه آهن مستقل می باشد و جزء اولین شهرهایی بود که اولین داروخانه شبانه روزی، اولین تئاتر به شیوه کلاسیک، اولین خانه معلولین و سالمندان، اولین اتوبوس وارد شده، اولین شعبه بانک ایران (سپه) و اولین کتابخانه ملی ایران را در کارنامه خود دارد. شهر رشت از دیرباز یکی‌ از شهرهای گمرکی ایران است و اقتصاد آن بر پایه صادرات و واردات، کشاورزی، پرورش و صید طیور، کشت چای، کشت برنج (رتبه‌ نخست ایران در کشت مکانیزه برنج ) می باشد.

رشت به‌‌ علت موقعیت جغرافیایی خاصی که دارد منطقه مهمی در سیاست، تجارت و اقتصاد است و امروزه رشت یکی‌ از قطب‌های‌ تولید برنج ایران، تولید کننده  فولاد، تولید نانو و داروهای ضد سرطان می باشد و تنها شهری است که به همراه ۱۸ شهر دیگر جهان در سال‌۲۰۱۵ در زمینه خلاقیت خوراک شناسی در یونسکو به ‌ثبت ‌رسیده است.

گردشگری و اقامت در شهر رشت:

رشت دارای اماکن تاریخی بسیاری نظیر مجموعه شهرداری رشت، عمارت پست، ساختمان هتل ایران سابق، عمارت نوبل،‌ عمارت کلاه فرنگی‌، خانه‌میرزا کوچک خان، خانه میرزا خلیل، خانه کیهانی، کتابخانه ملی، موزه سردار‌جنگل، آرامگاه‌ میرزا کوچک خان، موزه‌ میراث روستایی گیلان و موزه رشت می باشد. از دیگر مکان‌های دیدنی رشت می توان به بوستان مفاخر، پارک ملت، پارک جنگلی سراوان، باغ محتشم، تالاب عینک،‌ بازار بزرگ رشت و دریاچه سد سقاکسار اشاره داشت.

رشت دارای هتل ها و اقامتگاه‌های مختلف‌ با‌ امکانات و خدماتی ‌مناسب و همچنین اقامتگاه‌های‌ بوم گردی، سوئیت هایی با قیمت مناسب، تورهای‌ گردشگری و اجاره وسایل تفریحی می باشد. بهترین فصل برای سفر به رشت بهار و اوایل‌ پاییز (شرجی و رطوبت کم، ‌باران ملایم) است.

خوراک و سوغاتی در شهر رشت:

شهر رشت شهر غذاهای خوش طعم و رنگ و وسوسه انگیز است و غذاهای ‌سنتی ‌رشت عبارتند از کباب ترش‌، باقلاقاتق، فسجان، مرغ ترش، واویشکا، ترش واش و کال کباب. همچنین صنایع دستی همچون حصیر بافی،‌‌ بامبو بافی‌،‌ گلیم بافی،‌ رشتی دوزی‌ و انواع مربا، ترشی و ‌چاشنی های لذیذ را می توانید به عنوان سوغاتی تهیه نمایید.

جاذبه های گردشگری رشت:

تالاب سراوان رشت:

یکی از جاذبه های طبیعی و دیدنی رشت تالاب سراوان واقع در ۱۷ کیلومتری این شهر می باشد. درختان قد علم کرده به همراه هوای تمیز به‌ قدری دلفریب و محسورکننده هستند که دل هر بیننده ای را می‌برند. تصور ترکیبی از دریاچه ای پوشیده از خزه و درختانی سر کشیده از مرداب همگی تصویری رویایی‌ را پیش چشم شما خلق می کند. طبیعت زیبای این منطقه و نور ملایمی که دارد محل بسیار مناسبی برای عکاسی به‌ شمار می‌رود. پل چوبی و پوشش سبز روی دریاچه، تالاب سراوان را به یکی از پرطرفدارترین جاذبه‌های گیلان تبدیل کرده است. پارک سراوان در جنگلی به وسعت بیش از ۱/۵ هکتار قرار گرفته‌ که بیشتر آن حفاظت شده است. سایر قسمت های جنگل سراوان برای تفرج در این ناحیه مناسب هستند.

تالاب سراوان از تنوع پوشش جانوری و ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن بی شماری نظیر دارکوب، کبک، ﻗﺮﻗﺎول، ﺟﻐﺪ ﺟﻨﮕﻠﯽ، راسو، ﺧﺮﮔﻮش ﺧﺰﻧﺪﮔﺎن و ﺣﺸﺮات ﻣﺘﻨﻮع برخوردار می باشد. همچنین درختان انجیلی، ممرز، بلوط، گونه‌های کاج سیلوستریس و کاج تدا، توسکا و اوجا، سرو زربین و نقره‌ای این ناحیه را به موزه‌ای شگفت انگیز از اقلیم ایران تبدیل کرده است.

تالاب سراوان شامل امکانات تفریحی متنوعی می باشد: پینت بال در دل جنگل، موتور چهار چرخ، قایق سواری و دوچرخه سواری. پارک جنگلی سراوان در تمام فصول سال زیبایی خود را دارد ولی اگر برای گردش و پیاده‌روی در جنگل و قایق‌سواری در دریاچه سراوان به این منطقه سفر می‌کنید بهتر است فصل‌های بهار و تابستان را برای این کار انتخاب کنید.

مجموعه شهرداری رشت:

یکی از جاذبه های گردشگری و تاریخی رشت میدان شهرداری یا مجموعه شهرداری واقع در مرکز رشت می باشد. خیابان‌های منتهی به این میدان، حدودا تا فاصله چند صد متر همگی سنگ ‌فرش شده‌اند. به همین دلیل در این فاصله تردد ماشین ممکن نمی باشد.  مجموعه میدان شهرداری رشت به دستور رضا شاه در سال ۱۳۰۴ ساخته شد و طی مدت ۱۶ سال این مجموعه تکمیل شد. این میدان مجموعه‌ای از بناهای مختلف با معماری و کاربری های متفاوتی است که همگی در یک جا دور هم جمع شده‌اند.

عمارت شهرداری و برج ساعت:

ساختمان سفید و با شکوه کاخ شهرداری و برج ساعتی که ۳ سال بعد از ساخت عمارت به آن پیوست ( ۲۴ بار در طول روز، به تعداد همان ساعت به صدا در می‌آید)، با الهام از معماری سن پترزبورگ ساخته شد و به عنوان نماد شهر رشت و چشم‌ نوازترین عمارت‌ میدان شهرداری قرار گرفت که با گذشت ۹۰ سال همچنان توجه گردشگران را به خود جلب می‌کند. این بنا هنگام وقوع زلزله ویرانگر منجیل در سال ۱۳۶۹ به شدت آسیب دید و بعدها توسط روبرت واهانیان، به شکل سابق مرمت شد. عمارت شهرداری رشت در سال ۱۳۵۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

هتل ایران:

طراحی این هتل در سال ۱۳۰۸ در دستور کار طراحان قرار گرفت و به مدت ۶ سال بعد در سال ۱۳۱۴ راه اندازی شد. هتلی که در آن مانند قصه ها جشن و مهمانی هایی بر پا می شد که مهمانان آن با کالسکه حضور پیدا می کردند و هرچقدر هوا رو به تاریکی می‌رفت، صدای رقص و آواز  و شادی بلندتر می‌شد. هتل ایران رشت در سال ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

اداره پست مجموعه شهرداری:

این بنا در سال ۱۳۱۰ سومین عمارتی بود که به این مجموعه اضافه شد. جلوی ساختمان این اداره صندوق پست زرد رنگی قرار دارد که یکی از قسمت‌های دیدنی و محبوب این میدان است که اکثر بازدید کنندگان با این ساختمان عکس می‌گیرند. ساختمان ۴ طبقه اداره پست با مساحت ۱۹۳۰ متر مربع، واقع در شمال میدان شهرداری رشت است. معماری طبقه همکف و طبقه اول این ساختمان به شکل L می باشد ، طبقه دوم قسمتی از شرق ساختمان را نیز شامل می‌شود و طبقه سوم با معماری به صورت کلاه‌ فرنگی ساخته شده است.

کتابخانه ملی رشت:

این کتابخانه در ضلع غربی میدان قرار گرفته است. با اینکه دستور ساخت این کتابخانه در سال ۱۳۰۶ داده شده بود ولی به دلیل نبودن بودجه، ساخت آن ۷ سال به طول انجامید و در سال ۱۳۱۳ راه اندازی شد. این بنا با الهام از معماری اروپای شرقی ساخته شده است.

از ویژگی های دیگر این میدان می توان از اجرای روزانه موسیقی زنده توسط گروه ارکستر شهرداری رشت در صبح و هنگام مناسبت‌ها که در مقابل در ورودی شهرداری، در جایگاه مخصوص گروه ارکستر در داخل محوطه میدان صورت میگیرد نیز نام برد.

خانه میرزا کوچک خان جنگلی:

یکی از جاذبه های دیدنی شهر رشت خانه میرزا کوچک خان جنگلی می باشد. این خانه با مساحت ۳۰۰ متر در دو طبقه ساخته شده که هر طبقه دارای چهار اتاق، دو پلکان در دو طرف خانه و ایوان می باشد.

یونس استاد سرایی معروف به میرزا کوچک خان فرزند میرزا بزرگ است که در سال ۱۲۵۷ در همین خانه متولد شد. وی از بزرگ‌ ترین مبارزان حزب جنگل بود و با هدف آزاد سازی منطقه گیلان از اشغال روسیه مبارزه می‌ نمود. این مبارز ملی گرا پس از شکست سختی که در آخرین مبارزاتش خورد به کوه های تالش متواری شد و در همان جا در اثر یخ زدگی دار فانی را وداع گفت.

پس از مرگ میرزا کوچک خان این خانه به علت عدم احساس امنیت اهالی آن، تخلیه شد و حدود ۸۰ سال قبل رحیم خان  برادر میرزا کوچک خان خانه را به شخصی به نام ابراهیمی کلیمی فروخت. در سال ۱۳۲۷ سیف الله ملک زاده این خانه را خریداری کرد و پس از مرگ او، پسرانش قسمت هایی از خانه را فروختند و تنها بخشی از آن باقی مانده که هم اکنون مورد بازدید گردشگران قرار گرفته است. با هدف جلوگیری از تخریب ساختمان، این خانه درسال ۱۳۸۰ توسط شهرداری رشت خریداری شد و در سال ۱۳۸۱ تصمیم به بازسازی بنا با سبک معماری بومی گرفت.

در طبقه اول، کتاب‌ هایی مرتبط با نهضت جنگل و تاریخ گیلان به چشم می‌ خورد و در طبقه دوم انواع وسایل شخصی میرزا کوچک خان همچون ظروف، تفنگ‌ ها و غیره به نمایش گذاشته شده‌ اند. در حیاط این خانه نیز مجسمه ای از صورت میرزا کوچک خان جنگلی که اطرافش با باغچه‌ های کوچکی احاطه شده به چشم می خورد.

موزه میراث روستایی گیلان:

یکی‌ از جاهای دیدنی رشت موزه میراث روستایی گیلان واقع در ‌پارک جنگلی سراوان رشت می‌باشد. بعد از زلزله مهیب رودبار در سال ۱۳۶۹ و‌ با تخریب و آسیب بافت‌ های سنتی استان گیلان، جامعه شناسی به نام دکتر محمود طالقانی برای حفظ میراث فرهنگی، ایده احداث این موزه را در منطقه مطرح کرد. در سال ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۴ فاز مطالعاتی طرح آن صورت گرفت و پارک جنگلی سراوان به عنوان محل اجرای پروژه انتخاب و ساخت این موزه آغاز شد.

در موزه میراث روستایی جشنواره‌ ها، مراسم و بازی های محلی مختلفی نیز برگزار می‌شود تا هیچوقت فراموش نشوند. بازی‌هایی مانند لافند بازی یا طناب بازی، کشتی گیله مردی و ورزا جنگ که از بازی‌های محلی گیلان است. مراسم های سنتی مثل نوروز خوانی، یلدا، عروس گوله، عروس بران و جشن خرمن نیز در مناسبت‌ های مختلف انجام می‌شود. همچنین نمی توان از قسمت شکم گردی موزه میراث روستایی گیلان گذشت و از غذاهای محلی و خوشمزه آن مثل ترش تره، باقلاقاتق، کباب ترش و آش‌های محلی غافل شد چون با قدم زدن درون محیط این موزه عطر و بوهای خوشمزه مشامتان را پر خواهد کرد.

چقدر این مطلب رو دوست داشتی؟

با ثبت نظرت مارو در ساخت پست های بهتر کمک می کنی!

میانگین آرا ۵ / ۵. تعداد آرا: ۱

دیدگاهتان را بنویسید